Friday, July 22, 2011

Hikmah Disebalik Sebuah Ungkapan..~

“Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram.” Riwayat Ibnu Majah.

Dendam itu api.. usahalah untuk dipadamkan. Sebab dendam itu dibisik-bisikkan oleh Iblis. Tidak pernah ada pengakhiran yang baik dari dendam. Ia membawa kepada sakit hati, muram muka, menung yang panjang, seri wajah yang hilang.
✿ღmemang nafsu sudah di aturღ✿
ღcinta dunia susah di leburღ
ღjangan biarkan hatimu kotorღ
✿ღnanti di seksa di alam kuburღ✿‎~ usah diharapkan kesempurnaan kerna sesungguhnya manusia itu tidak akan pernah memiliki kesempurnaan ~MATAHARI bersinar setiap hary
memberikn chaya kpd smua khidupan
walau ada yg mencacinya kerana teriknya ia. . .
walau ada yg tidak menyukai krana ia menghapus mlm. . .
walau ada yg merungut krana dia mewujudkan bahang. . .
dia tetp bersinar n TIDAK PERNAH MERAJUK. . .
*jom kte menjadi seperti MATAHARI^_^*‎"Ujian itu ibarat mendung yang hadir bersamanya hujan. Qalbi(hati ) pula ibarat taman bunga yang indah dihati kita. Tatkala sang mentari memancarkan sinarnya, bunga-bunga kelihatan ceria. Namun, sekiranya berlanjutan tanpa sedikit pun air, maka akan layulah bunga. Oleh itu, hadirnya mendung boleh menyuburkan bunga-bunga tersebut. Selepas mendung menamatkan tugasnya, Allah SWT turunkan pula hujan dan hiaskan taman kita dengan pelangi yang indah nan bersemi"


No comments:

Post a Comment