Monday, July 4, 2011

story buat iman & akal..~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakhatu..

Renungan bersama...

KITA YANG SEBENARNYA... 

Suatu hari, seorang bapa dari sebuah keluarga yang kaya raya membawa anak lelakinya ke dalam sebuah kampung dengan tujuan menunjukkan kepada anaknya itu kehidupan orang-orang miskin. Mereka bermalam selama beberapa hari di sebuah ladang yang didiami oleh golongan yang sangat miskin.

Di dalam perjalanan pulang, si ayah bertanya kepada anaknya, "Macam mana percutian kita kali ni?"

Si anak menjawab, "Menarik dan hebat, ayah,"

"Kamu sudah melihat sendiri bagaimana susahnya kehidupan mereka yang tidak berharta?"

"Ya."

Bertanya lagi si ayah, "Jadi, apa yang kamu dapat kali ni?" 

Lalu si anak tadi memberikan jawapan yang agak panjang,

"Kita ada dua ekor anjing dan mereka ada empat. Kita ada kolam yang terletak di tengah-tengah taman tetapi mereka mempunyai sungai yang tidak berpenghujung. Kita ada lampu yang diimport di taman kita tetapi mereka ada bintang-bintang di langit pada waktu malam. Keluasan tanah kita sehingga ke halaman hadapan tetapi mereka mempunyai keluasan sehingga ke kali langit,"

"Kita tinggal cuma di atas tanah yang kecil sedangkan mereka mempunyai padang yang sangat luas saujana mata memandang. Kita ada pembantu untuk membantu kita tetapi mereka memberi pertolongan, bukan meminta. Kita membeli makanan kita tetapi mereka menanam sendiri makanan mereka. Kita ada dinding sahaja untuk melindungi kita sedangkan mereka mempunyai sahabat handai yang melindungi mereka."

Si ayah terdiam mendengar jawapan anaknya. Si anak tersebut kemudiannya berkata, "Terima kasih ayah, kerana menunjukkan kepada saya betapa miskinnya kita." 

Sahabat sahabiahku..di dalam kisah ini kita dapati pengajaran yang sangat bermakna buat diri seorang muslim..bila diberi nikmat,,dia bersyukur..sama sekali nikmat itu tidak membuatkan dirinya berasa riak,,takbur,,sombong,,bangga diri dan memandang rendah pada orang lain yang tidak memiliki apa yang dimiliki..ingatkanlah diri kita sentiasa wahai saudara saudariku..Allah SWT telah berfirman : ''
Maka ingatlah nikmat-nikmat Allah supaya kamu mendapat keberuntungan.'' (surah Al A'raaf :69)...Sesungguhnya Allah tidak lelah untuk mengurniakan nikmat-nikmatNya kpda seluruh makhlukNya..dari yg kecil hngga yg besar..Maka,,jauhkanlah diri kita dari sifat2 mazmumah yg tidak seharusnya ada bagi diri si penagih nikmat dan simpati dari Pemilik segala Keagungan..hanya Allah shja yg layak memiliki sifat2 itu..moga semua yg kita nikmati tidak membutakan mata hati kita dari bersyukur kpdaNya..Aamiin Ya Rabbal Alamiin..

No comments:

Post a Comment